در سرویس های تحویل فیبر به درب خانه دو عبارت وجود دارند: FTTH و PON (یا جی پان GPON).

پان به معنی شبکه های نوری پسیو است. و FTTH به معنی Fiber to the Home یا همان فیبر به خانه می باشد.

وقتی می گوییم FTTH قصد ما اشاره به نحوه تحویل فیبر به محل مشترکین می باشد.

وقتی می گوییم جی پان، قصد ما اشاره به تکنولوژی دستگاه های اکتیو در شبکه ی پسیو نوری می باشد.

عبارت FTTH را زمانی به کار می برند که نوع تحویل فیبر مد نظر باشد. Fiber to the Home اشاره به این موضوع دارد که فیبر به خانه تحویل داده می شود و این عبارت در تقابل با عبارت های FTTB و FTTC و FTTO و FTTN و FTTDp و FTTP و… قرار می گیرد. که هرکدام از این عبارت ها نشان می دهند که فیبر تا کجا کشیده شود (تا ورودی ساختمان، یا ورودی نقطه‌ی توزیع، یا ورودی محوطه کارگاهی و…). علت اینکه چنین شبکه های توزیع فیبری وجود دارند، اینست که برآورد هزینه ی شبکه های پسیو نوری معقول باشد. و مثلاً جاهایی که کابل کشی به داخل ساختمان امکان پذیر نبوده یا با هزینه‌ی اندک مقدور نباشد، می آیند و از FTTB استفاده می کنند (Fiber to the Building) و در داخل ساختمان کابل کشی سیم مسی انجام می دهند، یا ممکن است کابل کشی تلفن از قبل در ساختمان موجود باشد و نیازی به کابل کشی فیبر اضافی احساس نشود. پس در شرایط مختلف ممکن است شما FTTH یا FTTB یا حالت های دیگر تحویل فیبر به محل را استفاده کنید که بصورت کل، به آن FTTx می گویند.


فاز اول فیبر نوری منازل (Fiber To The Home) مخابرات با نام تانوما در ششم اردیبهشت به بهره‌برداری رسید.

شرکت مخابرات ایران فاز نخست فیبرنوری منازل (FTTH) در تهران را رونمایی کرد. این پروژه قرار است به‌طور هم‌زمان، علاوه بر تهران در استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، فارس، خوزستان، البرز و کرمانشاه به بهره‌برداری برسد.

در فاز اول فیبرنوری منازل (FTTH) مخابرات، ۲۴۵ هزار پورت در تهران، ۸۵ هزار پورت در اصفهان، ۸۰ هزار پورت در مشهد، ۶۱ هزار پورت در شیراز، ۶۱ هزار پورت در اهواز، ۲۸ هزار پورت در کرج و ۲۰ هزار پورت در کرمانشاه از طریق این فناوری به شبکه اینترنت و شبکه ملی اطلاعات متصل می‌شوند.

آموزش از راه دور، IPTV با کیفیت HD و 4K، بانکداری الکترونیک، خرید آنلاین، تلفن تصویری و مهم‌تر از همه، اینترنت با سرعت فوق‌العاده مهم‌ترین خدماتی هستند که در بستر فیبرنوری منازل ارائه می‌شود. تانوما مخفف «تار نوری مخابرات ایران» است و قرار است نام این شبکه باشد.

بر اساس گزارش برات قنبری، رئیس هیئت مدیره مخابرات ایران، برای اتصال یک میلیون مشترک در ۸ استان کشور به فناوری فیبرنوری، ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری و ۲ هزار کیلومتر فیبرکشی شده است. قنبری این شبکه را یکی از ملزومات تکمیل شبکه ملی اطلاعات دانست تا کاربران بتوانند با سرعت ۵۰ تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه به شبکه متصل شوند.

فیبر نوری در دنیای امروز به یکی از مهم‌ترین، با کیفیت‌ترین و اساسی‌ترین راه‌های ارتباط ثابت به اینترنت و شبکه‌های محلی تبدیل شده است. امروزه فیبر نوری یکی از پایدارترین راه‌های ارائه‌ی اینترنت با کیفیت و پرسرعت است که مشکلات موجود در سر راه فناوری‌های اینترنت همراه و ADSL را ندارد.

وزارت ارتباطات و مخابرات ایران سال‌ها است که برای فیبرکشی بین‌استانی، بین‌شهری و درون‌شهری اقدامات فراوانی انجام داده است. البته ارائه‌ی خدمات فیبرنوری به بخش‌های مختلف تقسیم می‌شود که سخت‌ترین و مهم‌ترین بخش آن، فیبرنوری منازل است.

راه‌اندازی فیبرنوری یکی از پروژه‌های گران‌قیمت مخابراتی در دنیا است که نیاز به بودجه‌های کلان دارد و باید برای این کار سرمایه‌گذاری‌های کلانی در بخش‌های مختلف انجام شود.

بر اساس‌ آمارهای موجود، با اتصال ۱۳۰ میلیون خانه در سراسر دنیا به فیبرنوری از طریق FTTH، تعداد مشترکان متصل به اینترنت از این طریق تا پایان سال ۲۰۱۶ به ۸۸۴ میلیون نفر رسیده است.

بر اساس پروانه‌های FCP ارائه‌شده به اپراتورهای ارتباطات ثابت، این شرکت‌ها هم می‌توانند انواع دسترسی به فیبر نوری (FTTx) را راه‌اندازی کنند و در اختیار مشترکان بگذارند.